Zoekopdrachten

Uienvlieg: hoe te herkennen en te behandelen

Uienvlieg: hoe te herkennen en te behandelen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Daar uienvlieg het is het meest schadelijke parasitaire insect van uien en komt helaas voor in bijna alle gebieden waar uien worden verbouwd. Als dit niet wordt aangevinkt, kan dit insect zelfs de productie van een verhandelbaar gewas verhinderen. In sommige delen van de wereld is dit insect zo moeilijk te bestrijden geworden dat het de goedheid van de oogst in gevaar brengt. Bovendien ontwikkelt zich vaak resistentie tegen veel van de insecticiden die worden gebruikt als granulaire voorbehandelingen bij het zaaien om de schade in het vroege seizoen te beperken, met als gevolg dat er steeds hardnekkiger parasieten ontstaan.

Wat is de uienvlieg

Daar uienvlieg hij brengt de winter in de grond door in een slapend stadium, de pop. De poppen zijn bruinachtig van kleur, ovaal en iets groter dan een tarwekorrel. Naarmate het weer warmer wordt in het voorjaar, ontwikkelen de poppen zich tot volwassen exemplaren die half mei verschijnen in uienteeltgebieden.

Deze volwassen insecten zijn grijsachtig en lijken enigszins op de gewone huisvlieg, behalve dat de uienworm grotere poten en een smaller achterlijf heeft. Ze zijn twee keer zo groot als korenwormvliegen en iets groter dan koolwormvliegen.

Eind mei en juni worden uienvliegen gezien in de uienvelden en vaak op de paardebloemen langs de randen van de velden. Volwassenen paren als ze ongeveer 6 dagen oud zijn en beginnen na nog eens 3 tot 4 dagen eieren te leggen.

Elk vrouwtje zal ongeveer 30 dagen leven en gedurende deze tijd kan ze tot 200 eieren leggen. De eieren worden in ongeveer 3 batches gelegd, met een paar dagen tussen de ene batch en de volgende, waarin geen eieren worden gelegd. De eieren zijn wit, langwerpig en klein. Ze worden meestal rond de basis van de kleine uienzaailingen gelegd, maar naarmate de planten groter worden, en vooral bij droog weer, kunnen ze in de bladscheden worden gelegd.

De eieren ze komen binnen een paar dagen uit en de larven dringen direct door in de uienplant. Deze larven zijn kleine witte pootloze larven die taps toelopen naar voren. Ze worden ongeveer 1 cm lang als ze rijp zijn en hebben opvallende donkere "haken" aan het taps toelopende uiteinde. Ze kunnen de ui in elk ontwikkelingsstadium aanvallen en ongeveer 2 of 3 weken in de plant eten. Als de larve volgroeid is, laat hij de ui achter en verpopt zich in de grond.

De schade van de uienvlieg

DE schade als gevolg van de aanval van de eerste generatie is meestal midden en eind juni te zien in de vorm van verdorde uienzaailingen. Als u de verwelkte plant probeert te trekken, breekt deze waarschijnlijk net onder de rottende stengel van de zaailing. Meestal sterft de zaailing voordat de worm volgroeid is. Wanneer dit gebeurt, beweegt de worm langs de rij naar de volgende zaailing. Dit, plus het feit dat de volwassene eieren in batches lijkt te leggen, zorgt ervoor dat de schade als afstervende plekken op een rij verschijnt in plaats van als individuele planten.

Wanneer de tweede generatie in juli aanvalt, wordt de uien ze begonnen bollen te vormen en het voeden door de larven doodt de planten niet. De schade kan worden vastgesteld door aan de planten te trekken en de aantasting door wormen te observeren. Planten die op dit moment beschadigd raken, zullen resulteren in sterk misvormde uien die niet geschikt zijn voor de markt. Verder kan door beschadiging van de uienworm secundaire rot ontstaan ​​en zal de bol volledig worden vernietigd.

Als de derde generatie vliegen paait, worden de eieren direct op de bollen of op de grond naast en onder de uitdrogende uien gelegd. De wormen die uit deze eieren komen, kunnen de uienbol op elk moment doorboren, maar ze hebben de neiging om rond de wortelgebieden te komen. Deze wormen worden samen met de uien in bewaring genomen met als gevolg dat zowel de directe schade van de wormen als de tandwielen van de secundaire bewaring grote verliezen aan verkoopbare uien veroorzaken.

Hoe de uienvlieg te behandelen

Een goede planthygiëne is ontzettend belangrijk voor controleer de uienvlieg. Om de derde generatie vliegen te laten overleven en overwinteren in het veld, moeten ze in feite een voorraad uien hebben om zich te voeden.

Als alle uien op de juiste manier van het veld worden verwijderd, hebben de vliegen niets om zich te voeden en zullen ze daarom niet kunnen overleven.

Telers moeten daarom hun best doen om een ​​volledige oogst te garanderen en geen niet-geoogste delen in het veld achter te laten. Het verwijderen van eventuele resten wordt ook sterk aangemoedigd. De beperkte natuurlijke bestrijding van de uienvlieg wordt geleverd door een complex van roofdieren en parasitoïden, waaronder de roofvliegen Coenosia tigrina en Scatophaga stercoraria, de wesp, Aphaerata pallipes, de kever Aleochara bilineata en een Entomopthora muscae-schimmel.

Ten slotte moet in gedachten worden gehouden dat het belangrijkste aspect van chemische bestrijding bij insecticiden is het de korrelige toepassing bij het planten of bij de behandeling van zaden met insecticiden. De aanbevolen insecticiden zorgen over het algemeen voor een goede bestrijding van eerste en tweede generatie vliegen, mits de toepassing correct is en het insecticide correct in de voor met het zaad wordt gepositioneerd. Een slechte plaatsing van het insecticide of een lage dosering zal schade aan de wormen veroorzaken, terwijl te hoge doseringen schade aan de planten veroorzaken.

Waar granulaire behandelingen geen goede controle bieden en waar vliegenpopulaties bijzonder belangrijk zijn, kunnen volwassen sprays ook nodig zijn.


Video: Witte vlieg bestrijding: Macrolophus pygmaeus (Juli- 2022).


Opmerkingen:

  1. Kecage

    Mijn excuses, ik kan niets helpen. Maar het is er zeker van dat u de juiste beslissing zult vinden. Wanhoop niet.Schrijf een bericht