Zoekopdrachten

Bruine vlek op de perenboom

Bruine vlek op de perenboom


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Een van de meest ernstige ziekten die de perenboom aantasten, is Bruine maculatie van de perenboom, een zeer ernstig probleem dat wijdverbreid is in het hele Middellandse Zeegebied. Veroorzaakt zeer intense schade aan Pyrus communis L., il maar Europees, in alle meest voorkomende cultivars. Het ruïneert niet alleen de vruchten, maar de hele plant is geruïneerd door deze schimmelziekte, al zijn groene delen, hoewel het meest duidelijke deel van de schade zeker is wat we zien op de peren, verrot en gezwollen. Laten we beter leren kennen wat het is, in de hoop dat we er nooit mee te maken zullen krijgen, want het is helemaal niet triviaal om het te verslaan, maar we zullen ook zien welke middelen en producten we kunnen gebruiken om er de beste van te maken.

Bruine vlek van: wat is het

Deze ziekte infecteert meestal onze bomen beginnend bij de bladeren in de periode na die van bloei, dus rond mei of juni. Het komt heel vaak voor dat het zo voorkomt, vooral in hogedrukgebieden, er zijn er tal van behandelingen met fungiciden tijdens de bloei in de hoop dat ze haar weg kunnen houden van de oogst. Als het seizoen mooi, warm en zonnig is, zijn de omstandigheden gunstig voor de bruine vlek van de perenboom en in het ergste geval betekent dit verliezen ook 90% van de productie.

De veroorzaker van deze ziekte is een schimmel die wordt genoemd Sieraden, behorend tot het geslacht Stemphylium, geïdentificeerd als Stemphylium vesicarium Wallr. Simm., Is een agamische vorm van de ascomycete Pleospora allii. Het lijkt erop dat deze schimmel de oorzaak is bruine vlekken niet alleen met peer maar ook in andere planten en groenten zoals knoflook, ui, asperges en mango. In het geval van peer is ontdekt dat de pathogeniteit van de schimmel verband houdt met de werking van gastheerspecifieke toxines (HST), die vooral in de vroege stadia van infectie actief en beslissend zijn.

Er zijn er nog meer twee gifstoffen die hun steentje bijdragen, SVI en SVII genaamd, die, indien aanwezig, de necrose van de bladeren van sommige gevoelige bomen veroorzaken, terwijl ze in de meest resistente bomen geen schade aanrichten. Gewoonlijk valt dit type gifstoffen de plasma membraan waardoor snel verlies van elektrolyten uit gevoelige cellen wordt veroorzaakt.

Bruine vlek op de perenboom: beschadiging

We hebben vermeld wat er in de plant gebeurt, maar laten we kijken welke schade we precies kunnen verwachten als we het slachtoffer worden Bruine vlek op de perenboom. De eerste symptomen merk je vanaf het moment van bloei, wat we moeten controleren is dat er al geen necrotische plekjes zijn op de bladeren, op de bladstelen en op de twijgen en later natuurlijk ook op de vruchten.

Op de bladeren en in het algemeen op de groene weefsels verschijnen eerst wat donkere puntachtige vlekjes die geleidelijk steeds wijder worden necrotiseer de weefsels. Vruchten zijn meestal het symptoom dat het meest opvalt, ook al zijn we op dat moment een beetje laat met ingrijpen. In dit geval verschijnen wonden echter voornamelijk geconcentreerd in het calycine-gebied of in het deel van de perenhuid dat het meest aan zonlicht wordt blootgesteld. Eerst zijn ze donkerder dan normale delen, lichtbruin, vandaar de naam van de ziekte, en ze kunnen heel klein zijn, een paar centimeter, maar na verloop van tijd worden ze altijd breder ronde vorm en zijn omgeven door rood, een rode halo.

Niet alleen de huid is beschadigd, maar de schimmel dringt diep in de pulp en begint te rotten. Als er iets in de buurt is andere micro-organismen, de schade vordert sneller en we kunnen onze overvloedige oogst van het jaar vergeten.

Bruine vlek van de perenboom: diffusie

Italië is in volle gang Middellandse Zeegebied en is daarom niet uitgesloten van deze ziekte. Dat weten we al jaren, het is geen groot nieuws, bedenk maar dat de eerste gevallen van bruine vlekken van de peer dateren uit de jaren zeventig. Ze werden bij sommigen geïdentificeerd en beschreven plantages in Emilia-Romagna. De ziekte stopte zeker niet in deze regio, maar heeft terrein veroverd en bereikt andere gebieden die worden gekenmerkt door een sterke aanwezigheid van perengewassen zoals Piemonte en Veneto. De bruine vlekken van de perenboom vinden we ook in andere delen van Europa buiten onze landsgrenzen, te beginnen met Zuid-Frankrijk (Bouches du Rhone) en uit Spanje (Catalonië en La Rioja) maar duwt ons nog verder naar het noorden, zoals in Nederland.

Bruine perenboomvlekken: behandelingen en remedies

De ziekte is behoorlijk schadelijk en moeilijk te verslaan, we moeten onze toevlucht nemen chemische behandelingen als we erop willen jagen, hebben we geen andere keus, want voorlopig is dit de enige manier om de schade te beperken.

Er zijn een aantal fungiciden die actief zijn tegen S. vesicarium die zijn ontdekt dankzij verschillende experimentele tests die het ook mogelijk hebben gemaakt om de doses en tijdstippen van gebruik te begrijpen. Er zijn producten die een direct effect hebben op bruine vlekken die kunnen bogen op efficiëntie rond 70%, maar er zijn ook andere producten die kunnen worden gebruikt zoals lage dosis koperzouten en ethylfosfiet aluminium. Deze hebben een indirecte werking, maar we mogen hun doeltreffendheid niet onderschatten. Onder de aanbevolen producten gevonden op Amazon, in verpakkingen van 250 gram, het specifieke Bayer Aliette-fungicide.

Naast chemische behandelingen kunnen we ook gebruik maken van agronomische en culturele wapens die het werk afmaken. Alleen zijn ze niet erg succesvol, maar in combinatie met een goed chemisch product geven ze uitstekende resultaten. Wat we proberen te doen is de vegetatieve toestand van de planten te verbeteren verlaag het inoculatiepotentieel bijvoorbeeld door de grond op de juiste manier te bewerken en grote plantafstanden aan te nemen, te bemesten en evenwichtig te snoeien. Onder de tips om de bruine vlekken ook dat van het beperken van irrigatie, vooral boven het hoofd, en het verzamelen en vernietigen van de zieke vruchten zodra ze op de grond zijn gevallen. Bladeren? Ze moeten worden begraven nadat we ze met ureum hebben behandeld om de processen van microbiële afbraak te bevorderen.


Video: Beroemde dermatoloog onthuld: Verwijder bruine vlekken op gezicht en huid met deze eenvoudige truc! (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Lamarion

  Een interessant punt

 2. Parounag

  Ik vond het echt heel leuk !!!

 3. Enrico

  Over dit onderwerp kan het lang duren.

 4. Janson

  Is er iets te doen?

 5. Corin

  Alles gaat als een klok.Schrijf een bericht