Zoekopdrachten

Schapenmelk, kenmerken en nutritionele eigenschappen

Schapenmelk, kenmerken en nutritionele eigenschappen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Mensen melken ze al eeuwen en eeuwen schapen en geniet van de unieke voordelen van hun melk. Een gewoonte die al millennia geconcentreerd is, vooral in de mediterrane landen, die nog steeds de grootste producenten van schapenmelk ter wereld zijn. Maar waarom?

Kortom, de schapenmelk het is extreem rijk aan voedingsstoffen dan andere in de handel verkrijgbare melksoorten. In veel gevallen is het gemakkelijker verteerbaar voor mensen die lijden aan lactose-intolerantie en er zijn aanwijzingen dat het ook mensen kan helpen die worstelen met eczeem en andere allergieën.

Voedingswaarden van schapenmelk

Veel mensen hebben het gevoel dat er geen betere manier is de superioriteit van schapenmelk aantonen als je het niet vergelijkt met koemelk en geitenmelk - vooral wat betreft de mogelijkheid om de niveaus van voedingsstoffen die essentieel zijn voor onze gezondheid, zoals eiwitten, calcium, ijzer, magnesium, zink, thiamine, riboflavine, vitamines B6, B12 en D, aminozuren, linolzuur en essentiële zuren, te waarderen.

Schapenmelk bevat ongeveer een derde van kracht meer dan koeien- of geitenmelk (waardoor het een favoriet is bij atleten die op zoek zijn naar hoge prestaties). Het bevat twee keer zoveel eiwitten en veel meer van de juiste soorten vetten, vitamines en mineralen, met name calcium, ijzer, magnesium, fosfor en zink, terwijl het een lager natriumgehalte heeft. Het bevat meer dan het dubbele van de vitamine C en het dubbele of drievoudige van de andere essentiële vitamines. Het is belangrijk op te merken dat het ook meer foliumzuur bevat dan koeien- of geitenmelk.

Twee kopjes schapenmelk, of 93 g geitenkaas, voorzien in de dagelijkse menselijke behoefte aan calcium, riboflavine en 5 van de 10 essentiële aminozuren. Een liter schapenmelk zou voorzien in de dagelijkse behoefte van de mens aan eiwitten, acht van de essentiële vitamines, calcium, fosfor en verschillende andere essentiële mineralen.

Lees ook: Rijstmelk, eigenschappen en andere indicaties

Gezonde vetten

Zoals verwacht, bevat schapenmelk ongeveer het dubbele koemelkvet, maar dit betekent ook twee keer zoveel "gezonde" vetten (enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd, inclusief Omega 3 en 6). Hetzelfde geldt voor geitenmelk. Het lichaam heeft gezonde vetten nodig voor veel lichaamsfuncties, zoals de opname van vitamines. Enkelvoudig onverzadigde vetten verlagen het totale cholesterol en LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) terwijl het HDL-cholesterol (het goede cholesterol) toeneemt. Meervoudig onverzadigde vetten verlagen ook het totale cholesterol en LDL-cholesterol. Omega 3 en 6 vetzuren behoren tot deze groep.

Schapenmelk is dat ook rijk aan middellange vetzuren of triglyceriden (MCT) - ongeveer 25% van het vetgehalte. MCT's kunnen de gewichtsbeheersing bevorderen door "volheid" te bevorderen, vetophopingen te verminderen, het energieverbruik te verhogen en gemakkelijker te worden gemetaboliseerd (omgezet in energie in het lichaam).

Omdat de vetbolletjes in schapenmelk kleiner zijn dan die in koemelk of geitenmelk, is deze melk dat wel meer licht verteerbaar en veroorzaakt minder snel een aandoening met een hoog cholesterolgehalte.

Hoewel het hoge gehalte aan verzadigd vet uit schapenmelk kan suggereren dat we minder moeten eten om het risico op hartaandoeningen te verminderen, kan het hoge percentage "gezonde" vetten dit risico heel goed verminderen of elimineren. Op dit moment is er niet genoeg onderzoek om beide kanten op te weten. Het is duidelijk dat gewassen met een dieet dat rijk is aan schapenmelk, zoals het beroemde en gezonde "mediterrane dieet", minder hartaandoeningen hebben, wat suggereert dat schapenmelk geen risicofactor is.

Lactose-intolerantie

Mensen die zich ontwikkelen intoleranties voor koeien- of geitenmelk kan ontdekken dat schapenmelkproducten de enige zuivelproducten zijn die ze veilig kunnen eten.

In feite komt tijdens de productie van harde kazen lactose vrij in wei weggegooid. Er zijn ook aanwijzingen dat de lactose en caseïne (het eiwit dat met kaas wordt geassocieerd) in schapenmelk voor mensen acceptabeler zijn dan andere soorten melk.

Schapenmelk wordt ook aanbevolen voor mensen die lijden aan eczeem, astma of anderen allergische ziekten. Er is nog steeds weinig wetenschappelijk bewijs waarom dit voor sommigen effectief is - het hoge zinkgehalte kan mensen met eczeem helpen en het hoge gehalte aan unieke peptiden en nucleosiden kan allergieën helpen bestrijden.

Spijsvertering

Het bewijs voor de schapenmelk en het yoghurt als basis voor licht verteerbare producten voor zuigelingen en ouderen, wint het wereldwijd enige waardering.

Een reden is dat studies hebben aangetoond dat schapen-eiwitten dat wel zijn gehydrolyseerd (afgebroken door te reageren met water) sneller dan rundereiwitten, vanwege de kleine verschillen in hun structuur. Er zijn tot nu toe geen klinische onderzoeken gedaan om dit te ondersteunen (waarvan we ons momenteel bewust zijn), maar het potentieel van wei-eiwit is aanzienlijk.

Lagere bloeddruk

Sommige onderzoeken suggereren dat de uitzonderlijk hoge concentraties van sommige aminozuren in melk van schapen zou het een natuurlijk alternatief moeten maken voor bloeddrukverlagende medicijnen.

Van geitenmelk is al aangetoond dat het er drie heeft peptiden voor het verlagen van de bloeddruk; schapenmelk is hierin zelfs nog hoger, maar tot nu toe zijn er geen klinische onderzoeken (waarvan we momenteel op de hoogte zijn) gedaan om dit te bewijzen.

Verhoog de opname van calcium

Calciumopname is essentieel voor veel lichaamsfuncties, waaronder het handhaven van de botdichtheid en het voorkomen van osteoporose bij veroudering. Er zijn aanwijzingen dat een stof die in hoge concentraties in schapenmelk wordt aangetroffen, CPP, helpt bij de opname van calcium, maar dit is niet bewezen.


Video: Economisch Texel deel 1: Jan Willem Bakker over schapen (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Cathmor

  Bedankt voor de blog, alles is zeer vakkundig gedaan. Toch is stand-alone beter dan livejournal en andere.

 2. Lukacs

  Het spijt me, maar ik denk dat je het mis hebt.

 3. Todd

  Ik spreek mijn waardering uit voor de hulp in deze zaak.

 4. Shat

  Wie weet.

 5. Girard

  Het is een uitstekend idee. Het is klaar om u te ondersteunen.Schrijf een bericht