Zoekopdrachten

Hoe je naar anderen leert luisteren

Hoe je naar anderen leert luisteren


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Sommigen beweren dat het een aangeboren vaardigheid is en juist daarom vragen ze nergens om hoe te leren luisteren naar anderen en ze blijven zich gedragen zoals ze willen, praten op volle snelheid en letten van moment tot moment op de sterkste stimulus. Helaas of gelukkig, afhankelijk van het standpunt, is het mogelijk om zichzelf te leren luisteren naar anderen, en ook naar zichzelf, en het is een kwestie van groeipad dat niet onnodig en altruïstisch is, maar erg "egoïstisch". Dit bijvoeglijk naamwoord is natuurlijk een provocatie om te benadrukken dat we door te luisteren naar de mensen om ons heen veel informatie, ideeën en ideeën krijgen, en soms zelfs genegenheid en emoties.

Door te leren luisteren ga je naar ook onze relaties verbeteren, zowel op het werk als met familie en vrienden. Luisteren is een handeling die door velen wordt onderschat, er wordt vaak aangenomen dat het voldoende is om stil te zijn en uw oren te openen, maar het is veel, veel meer! Laten we samen kijken wat echt, actief luisteren betekent, en hoe we het kunnen leren oefenen.

Actief luisteren: wat het betekent

Het woord actief doet ons meteen begrijpen dat we geroepen zijn om iets te doen en dat we geen opgezette figuren zijn die alleen maar moeten knikken. Dit soort luisteren is erg veeleisendis het niet alleen nodig om naar de woorden te luisteren, maar ook om aandacht te schenken aan de toon van de stem en non-verbale taal, aan de emoties die naar boven komen, niet altijd in overeenstemming met de woorden die worden gesproken. Dit is de uitdaging voor de luisteraar! Merk zoveel aspecten op van wie er spreekt en verbind ze, met een vleugje persoonlijk zesde zintuig die elke dag verfijnd wordt, ervaring door ervaring.

De eerste stap om empathisch te worden, is actief luisteren, als we leren oefenen, zullen we dat meteen merken andere relatie dat we erin slagen om vast te stellen met de mensen die we ontmoeten en de verschillende perceptie van degenen die we nog nooit eerder hebben gezien.

Door de verbale boodschap, werkelijk uitgesproken, te integreren met die niet mondeling maar uitgedrukt op duizend andere manieren, met tonen, gebaren, uitdrukkingen en stiltes, je begrijpt wat iemand echt wil uitdrukken. De praktische kant van dit vermogen ligt in het kunnen voorkomen van veel misverstanden. Als je weet hoe je verder moet gaan dan woorden, is het nodig om helemaal niet boos te worden of niet misleid te worden. Probeer er eens over na te denken! Hoeveel kritieke situaties zijn te vermijden door actief te luisteren? Het is de moeite waard om te leren.

Hoe je naar anderen leert luisteren

Misschien zijn we niet eens erg in staat om naar onszelf te luisteren, maar we beginnen het met anderen te doen en behandelen onszelf dan als ieder ander en geven de verdiende aandacht zelfs voor ons controversiële zelf. Hier zijn enkele tips om een ​​goede luisteraar te worden.

 • Het is verboden om te onderbreken. Het is inherent aan het concept van luisteren, onderbreek de spreker nooit terwijl ze een redenering afronden of hun mening uiteenzetten. We wachten op onze beurt om te spreken en vermijden ons uit te drukken met preken of advies van bovenaf, misschien zelfs niet gevraagd.
 • Vragen stellen. Altijd wachten op onze beurt om te spreken, we reageren niet met opmerkingen of overwegingen maar met mooie vragen. Ze zijn over het algemeen een uiting van interesse, en als we de goede kunnen doen, zal de persoon naar wie we luisteren begrijpen dat we het echt op een totale manier hebben waargenomen.
 • Geef je over aan het gesprek. Als we luisteren, doet het thema er niet zo veel toe en is er geen idee dat we van het onderwerp af gaan, omdat het discours evolueert en we niet kunnen voorspellen hoe, maar het is verkeerd om het te willen benutten. Als je erover nadenkt, komen goede oplossingen en hechte vriendschappen vaak voort uit vloeiende gesprekken.
 • Oordeel nooit. Het is essentieel dat de luisteraar niet oordeelt, het is stap nummer nul. Als we er echt voor openstaan ​​om te horen wat onze persoon zegt en voelt, wordt ons oordeel nietig verklaard omdat we ons op haar concentreren. We letten ook goed op wat we zeggen, want soms kunnen we zelfs zonder het te willen veroordelend overkomen en daarom onwelkom en aanmatigend.
 • Wees empathisch en assertief. Ja, want niet oordelen betekent niet dat we reden geven aan naar wie we luisteren. De meer gebalanceerde houding houdt een mix van empathie en assertiviteit in, want zelfs zonder te oordelen is het noodzakelijk kritisch te kijken naar wat er gebeurt. Anders zijn we passieve luisteraars en zelfs nutteloos.
 • Focus op de gesprekspartner. Op dat moment bestaat alleen hij, of bijna. Het is beslist niet nodig om naar gsm-meldingen te kijken of over zijn schouder te kijken afgeleid door een voorbijganger of een vogel. Ogen maar vooral de geest moeten door de spreker worden gemagnetiseerd.
 • Maak interessante gebaren. Hoe laten we de ander begrijpen dat we luisteren als we niet praten? Non-verbale taal helpt ons. Onze ogen in zijn ogen, we knikken, en als we vertrouwen hebben, kunnen we hem zelfs met één hand aanraken, zoals we voelen, zolang het gebaar natuurlijk lijkt.
 • Respecteer de stiltes, die soms belangrijke berichten bevatten. Laten we ze niet verwarren met het einde van de toespraak, want ze maken er deel van uit en dienen, zowel voor ons als voor degene die spreekt. Laten we proberen de emotie die hen kleurt te begrijpen.
 • Accepteer de verschillende standpunten. Of we het nu leuk vinden of niet, onze mogelijke adviezen en meningen worden niet noodzakelijk opgevolgd. Zelfs als we actieve luisteraars zijn geweest en alle adviezen hebben opgevolgd, kan het zijn dat er geen sprake is van convergentie, spreken en dat iedereen op zijn eigen positie blijft. Dit is hoe het leven gaat, het is geen nederlaag, laten we het niet nemen, we volgen tenslotte niet altijd wat ons wordt verteld, ook al waarderen we de bijdrage.


Video: Bestaat er een medicijn tegen verdriet? (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Loefel

  Je maakt een fout. Laten we dit bespreken.

 2. Beretun

  Het is jammer, dat ik nu niet kan uiten - het is gedwongen om te vertrekken. Ik zal worden vrijgelaten - ik zal noodzakelijkerwijs de mening geven.

 3. Masichuvio

  Het is waar! Geweldig idee, ik ben het met je eens.Schrijf een bericht