Zoekopdrachten

Plotseling gehoorverlies: wat het is, waarop het kan afhangen en wat te doen

Plotseling gehoorverlies: wat het is, waarop het kan afhangen en wat te doen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Zoals de naam van deze aandoening suggereert, is deplotseling gehoorverlies het kan binnen enkele minuten of uren gebeuren. En hoewel het nog niet duidelijk is wat veroorzaakt plotseling gehoorverlies, zijn er enkele terugkerende elementen, waardoor we er uniform over kunnen praten.

We kunnen ons daarom in deze inleiding al herinneren hoe de effecten van een plotseling gehoorverlies kunnen variëren van licht tot ernstig, en mogelijk een permanente aandoening kunnen worden. Plotseling gehoorverlies kan ook samen met tinnitus optreden.

Oorzaken van plotseling gehoorverlies

Zoals we al hebben gezegd, de oorzaak van plotseling gehoorverlies is niet bekend. Eén theorie voor de oorzaak is echter stress: een hectische omgeving of hoge druk op de werkplek kan leiden tot circulatiestoornissen, onderliggende circulatieproblemen in het binnenoor, die op hun beurt weer leiden tot plotseling gehoorverlies.

Andere mogelijke oorzaken van plotseling gehoorverlies zijn:

 • virale infecties zoals herpes of waterpokken;
 • arteriosclerose en daaropvolgende circulatiestoornissen;
 • stofwisselingsstoornissen, zoals diabetes of hoog cholesterol;
 • letsel aan de cervicale wervelkolom (bijv. whiplash);
 • bloedproppen;
 • trombose van de bloedvaten van het binnenoor;
 • auto-immuunziekten;
 • eerdere acute otitis media (middenoorontsteking).

Lees ook: Gehoor gedempt, remedies en oorzaken

Plotseling gehoorverlies door stress

De spanning het is een triggerfactor vaak als gevolg van plotseling gehoorverlies. Om risico's te beperken of te voorkomen, is het daarom absoluut noodzakelijk om de stressniveaus te verlagen, zodat u beter het hoofd kunt bieden aan de meest uitdagende situaties. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook een grote hulp zijn.

Laten we ons daarnaast herinneren hoe iemands medische geschiedenis een belangrijke rol kan spelen plotselinge diagnose van gehoorverlies, aangezien het belangrijke aanwijzingen bevat die de mogelijke oorzaken van uw huidige gehoorprobleem kunnen aangeven. Naast de medische geschiedenis kunnen andere diagnostische methoden, zoals audiometrie of het meten van otoakoestische emissies, nuttig zijn om een ​​beschadigde gehoorzenuw als oorzaak van gehoorverlies uit te sluiten.

Symptomen van plotseling gehoorverlies

Druk in het oor en / of tinnitus zijn meestal i eerste tekenen van plotseling gehoorverlies. Symptomen komen allemaal tegelijk of gedurende een paar dagen voor, meestal in één oor, en kunnen in ernst variëren. In het ergste geval is doofheid permanent.

In tegenstelling tot wat sommigen denken, is oorpijn echter geen algemeen symptoom van plotseling gehoorverlies. Pijn in één oor heeft verschillende oorzaken en kan duiden op een ander klinisch probleem, zoals een infectie. Het optreden van gedempt geluid in het oor of duizeligheid kan in plaats daarvan een symptoom zijn van plotseling gehoorverlies.

Het maken van de nodige samenvattingen, i veel voorkomende symptomen van plotseling gehoorverlies omvatten:

 • duizeligheid;
 • verlies van gevoel in het uitwendige oor;
 • oor druk.

Plotselinge diagnose van gehoorverlies

Daar plotselinge diagnose van gehoorverlies het wordt bepaald door een proces waarbij andere oorzaken worden weggenomen.

Er worden daarom verschillende onderzoeksprocedures uitgevoerd om de beste resultaten te verkrijgen (bijvoorbeeld bloeddrukmeting, bloedonderzoek, microscopie of echografie en magnetische resonantie beeldvorming).

Met behulp van gehoortesten kan de arts dus de omvang en locatie (binnen- of middenoor) van het gehoorverlies bepalen en plotseling gehoorverlies classificeren in hoge, gemiddelde of lage frequentie. Tijdens het diagnostische proces wordt een audiogram met zuivere tonen uitgevoerd om te bepalen of er perceptief gehoorverlies is op het niveau van het cochleair paneel.

Hoe plotseling gehoorverlies te behandelen

Kort na het ondergaan van een plotseling gehoorverlieszal de arts zich vermoedelijk willen richten op het verminderen van bepaalde risicofactoren, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en diabetes. U zult ook maatregelen moeten nemen om de stress in uw persoonlijke leven te verminderen. Als het plotselinge gehoorverlies al meer dan een jaar is begonnen, is de enige optie die overblijft, om het te verlichten met behulp van hoortoestellen.

Er moet echter worden opgemerkt dat hoe eerder de behandeling wordt gestart, hoe beter de prognose. In het beste geval kan het nuttig zijn, al in de eerste 24 uur, om een ​​KNO-arts te zien en hij zou onmiddellijk hulp krijgen. Behandeling voor plotseling gehoorverlies omvat het stimuleren van de interne circulatie van het binnenoor en het elimineren van mogelijke triggerende factoren, maar het is zeker niet uitgesloten dat andere vormen van behandeling kunnen worden toegepast, zoals:

 • bloedsomloop verbeterende medicijnen: bij plotseling plotseling gehoorverlies is de bloedcirculatie van het binnenoor verminderd of gecompromitteerd. Het bloed voorziet het binnenoor van de nodige voedingsstoffen en als de bloedsomloop wordt geremd, worden de sensorische haarcellen van het oor permanent beschadigd. De bloedsomloop kan worden verbeterd met medicijnen om de bloedsomloop te verbeteren, waaronder mogelijk ook cortison om zwelling te voorkomen;
 • lokale anesthesie om de geremde zenuwen te blokkeren: lokale anesthetica zoals procaïne en lidocaïne worden vaak gebruikt door een professionele arts om plotseling gehoorverlies te behandelen. Deze anesthetica blokkeren de zenuwen die mogelijk tot vasculaire vernauwing leiden;
 • gehoorapparaten: Plotseling gehoorverlies veroorzaakt permanente schade aan de oorcellen, wat mogelijk kan leiden tot permanent gehoorverlies. Gehoorverlies in combinatie met tinnitus moet worden behandeld met hoortoestellen die een zacht geluid produceren om het individu met tinnitussymptomen af ​​te leiden. Deze functie is ideaal voor zeer stille luisteromgevingen.

Als u meer wilt weten over de oorzaken, symptomen en manieren om plotseling gehoorverlies op de juiste manier te behandelen, raden we u aan om specifiek advies te vragen aan een specialist die met u de beste behandeling kan identificeren om klaar en volledig welzijn te vinden. functionaliteit van uw oor.


Video: Vuiltje in je oog! Wat nu? EHBO doe je zo. Rode Kruis (Mei 2022).