Zoekopdrachten

Onregelmatige menstruatie: oorzaken en wat te doen

Onregelmatige menstruatie: oorzaken en wat te doen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Onregelmatige menstruatie: oorzaken en natuurlijke remedies om de cyclus te regulariseren. De levensfasen die het meeste risico lopen op een onregelmatige cyclus: adolescentie, zwangerschap, bevalling en menopauze (of premenopauze).

Laten we erover nadenkenMenstruatiezoals een evenement dat eens per maand plaatsvindt. Een vaste afspraak, min of meer punctueel. In feite praten we overperiodeomdat het niet een enkele gebeurtenis is, maar een reeks fysiologische veranderingen die cyclisch plaatsvinden gedurende 28 dagen. De"periode"die we "menstruatie" noemen, valt samen met de "ischemische fase", dat wil zeggen met de uitdrijving van de verdikking van het baarmoederslijmvlies en de klassieke bloeding.

In de praktijk bereidt uw lichaam zich elke maand voor op zwangerschap: het corpus luteum wordt gevormd, de niveaus van oestrogeen en progesteron veranderen, het baarmoederslijmvlies wordt dikker ... als bevruchting optreedt, is het lichaam klaar voor zwangerschap, is het klaar voor graveer de vruchtbare eieren in de baarmoeder, om een ​​placenta te produceren en om de ontwikkeling van de foetus te voltooien. Als er geen bevruchting plaatsvindt, zal het lichaam dat moeten doen "ontmantelen"zijn werk door het uitvoeren van eitjes en meer. Dit is de "bloederige" fase van de menstruatiecyclus.

Onregelmatige menstruatie

Voordat je erover praatonregelmatige menstruatie, weet je zeker dat je de berekeningen goed hebt gedaan?

Het kan erg nuttig zijn om een ​​dagboek bij te houden waarin u kunt noteren op welke datum 'uw spullen' aankomen. Het is waar dat canoniek de afspraak met de ischemische fase is vastgesteld op elke 28 dagen, maar veel vrouwen hebben een menstruatiecyclus van 29, 30 of 31 dagen. In de klinische setting spreken we vanonregelmatige menstruatiewanneer de cyclusduur langer is dan 35 dagen of zelfs wanneer de ischemische fase meerdere keren per maand optreedt.

We spreken van onregelmatige menstruatie niet alleen met betrekking tot het tijdsinterval tussen "de ene afspraak en de volgende", maar ook op basis van de intensiteit van de stroom. De hoeveelheid doorstroming kan aanzienlijk variëren en zelfs in deze context spreken we van een onregelmatige cyclus! Als er variaties in de stroom zijn of als er stolsels met een diameter groter dan 2,5 cm verschijnen, is een specialistisch bezoek noodzakelijk.

Hoe vaak in een jaar?

Uitgaande van een menstruatiecyclus van 28 dagen, is het aantal menstruaties 13 keer per jaar. De meeste vrouwen zijn tussen de 11 en 13 jaar afsprakenper jaar. Het aantal "afspraken" kan variëren.

Typisch interval: 28 dagen
Variaties die als fysiologisch worden beschouwd: van 24 tot 35 dagen

Hoe lang duurt de menstruatie?

De looptijd is ook variabel. Over het algemeen is de gemiddelde duur van de menstruatie (ischemische fase, bloeding) 5 dagen, maar de duur kan variëren van 2 tot 7 dagen.

Van de eerste menstruatie tot de premenopauze

Menstruatie komt met de puberteit, meestal tussen de 10 en 16 jaar. De menstruatiecyclus zal doorgaan tot menopauze, meestal tussen de 45 en 55 jaar oud. We hebben het over premonopauze om aan te geven voor de periode net voor het verlies van de efficiëntie van het voortplantingssysteem. Tijdens de premenopauze is het volledignatuurlijkwoon eenonregelmatige menstruatiecyclus.

Over het algemeen is geen behandeling nodig als de onregelmatige menstruatie de eerste menstruatie betreft (ze zijn dus gelokaliseerd in de puberteit en vroege adolescentie) of als het de premenopauze betreft. Integendeel, als het onregelmatige menstruatiebetreft de reproductieve periode, is het essentieel om uw arts te raadplegen.

De "eerste menstruatiefase" is vrij lang. Vanaf de eerste menstruatie kan het tot 2 jaar duren om een ​​regelmatige cyclus te stabiliseren.

Waarom is mijn menstruatie niet op tijd? De oorzaken

Onregelmatige menstruatie kan om verschillende redenen optreden. De meest voorkomende:

 • Farmacologische behandelingen
 • Variaties op de anticonceptiemethode
 • Hormonale disbalans
 • Hormonale verandering die kenmerkend is voor de premenopauze
 • Intensieve lichamelijke activiteit en weerstandsoefeningen

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken, maar zeker niet de enige. Er zijn veel factoren die de menstruatiecyclus beïnvloeden. De levensfasen die veranderingen in de cyclus kunnen veroorzaken zijn:

 • Puberteit en adolescentie (met de eerste menstruatie)
 • Menopauze en premenopauze
 • Zwangerschap
 • Ik ga ervandoor
 • Voedertijd

In deze fasen zien we in feite variaties van de twee belangrijkste hormonen die de menstruatiecyclus beïnvloeden: oestrogeen en progesteron.

Wat betreft depremenopauze, dit heeft een looptijd van 12 maanden. We spreken eigenlijk van de menopauze als er minstens 12 maanden zijn verstreken sinds de laatste "afspraak".

Onregelmatige menstruatie na de bevalling

Tijdens de zwangerschap wordt de menstruatiecyclus onderbroken. Het lichaam houdt zich bezig met de ontwikkeling van de foetus. Veel vrouwen menstrueren niet, zelfs niet tijdens het geven van borstvoeding. Na de bevalling duurt het even voordat uw menstruatie is geregulariseerd.

Andere oorzaken

Andere oorzaken die gevolgen kunnen hebben voor de regelmaat van de cyclus zijn:

 • Extreem gewichtsverlies
 • Snelle gewichtstoename
 • Emotionele stress
 • Eetstoornissen zoals boulimie of anorexia
 • Langdurig vasten
 • Weerstandsoefeningen

Zoals duidelijk is, zijn er veel factoren die de punctualiteit van de menstruatiecyclus beïnvloeden, veel van deze factoren zijn dat volledig fysiologisch en ze zouden je niet bang moeten maken. Onder de oorzaken zijn er echter ook aandoeningen die met uw arts moeten worden geëvalueerd en verondersteld.

Vertraging en zwangerschap

In het geval vanvertraging van de menstruatiecycluskan handig zijn: wanneer moet u de zwangerschapstest doen.


Video: 5 tips tegen menstruatiepijn (Mei 2022).