Zoekopdrachten

Sulfieten in wijn

Sulfieten in wijn


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De geschreven 'bevat sulfieten"Verenigt veel labels. Wanneer het nodig is om de woorden "bevat sulfieten"Op de etiketten vanwijn? Wanneer de aanwezigheid van sulfieten een totaalgehalte overschrijdt dat gelijk is aan of groter is dan 10 mg / l.

Voordat we het hebben over desulfieten in wijnHet is in debiologische wijn, laten we beginnen met het ABC: wat zijn sulfieten?

Sulfieten: wat ze zijn

De term "sulfieten" verwijst naar een grote familie van chemische verbindingen die het sulfietanion gemeen hebben (een molecuul dat bestaat uit zwavel en zuurstof). Alle informatie over het gebruik vansulfietennet zoadditievenvoedsel wordt aangegeven in het artikel: "sulfieten, wat zijn dat".

DEsulfietenhebben een negatieve invloed op de gezondheid -zelfs als we in sommige blogs het tegenovergestelde lezen! -en bovendien kunnen ze bij bepaalde personen belangrijke allergische reacties veroorzaken. Juist vanwege de mogelijke sulfietallergie heeft de Europese Unie een minimumdrempel opgelegd en de verplichte vermelding op het etiket.

Sulfieten in wijn worden over het algemeen geïntroduceerd door toevoegingzwaveldioxide. We hebben het al over deze verbinding gehad in het artikel gewijd aan de schade en voordelen van rode wijn.

Sulfieten in biologische wijn

Volgens de huidige regelgeving is debiologische wijnkan bevattensulfietenmaar in lage doses. De specificatie opbiologische wijnwerd in 2012 bijgewerkt, maar verbiedt de toevoeging van sulfieten niet, het beperkt eenvoudig het gebruik ervan door een beperktere toevoeging van zwaveldioxide.

Bij aankoop van eenbiologische wijnof niet biologisch, door het etiket te lezen, sta je voor drie mogelijkheden:

 • Indicatie, op het etiket "zonder sulfieten
  (in werkelijkheid is het wijn zonder toegevoegde sulfieten)
 • Verklaring op het etiket 'bevat sulfieten
 • Geen aanwijzing

In het geval vangeen aanwijzingaangegeven op het label, staat u voor eenwijn met sulfieten maar bevat binnen de drempel van 10 mg / l. Dus als op het etiket van joubiologische wijnbij sulfieten kun je geen enkele aanwijzing vinden, dat wijn er wel een paar bevat maar in concentraties lager dan 10 mg per liter.

Wanneer deze drempel wordt overschreden, is de verplichting om ze op het etiket te vermelden met de woorden "bevat sulfieten“.

De verplichting tot specifieke vermelding op het etiket is gekoppeld aan de "allergenenrichtlijn" 2003/89 / EG, waarvan de bepalingen zijn opgenomen in EU-verordening 1169/11.

Waar zijn die voor?

Het is ook belangrijk om aan te geven dat er twee soorten sulfieten in wijn voorkomen:

 • Sulfieten die van nature worden geproduceerd in de fermentatiefase
 • Toegevoegde sulfieten, kunstmatig toegevoegde additieven, meestal in de vorm van zwaveldioxide

Ik "natuurlijke sulfieten"Zijn die van nature gevormd tijdens de eerste fermentatie van druiven, wanneer zwaveldioxide spontaan ontstaat.

DEsulfieten toegevoegd aan wijnin plaats daarvan zijn ze bedoeld om de stabiliteit en duurzaamheid van het product te vergroten. Sulfieten beperken namelijk de oxidatie en voorkomen de ontwikkeling van bacteriën.

Derode wijnbevat doorgaans mindersulfietenwitte wijn. De reden? Het bevat natuurlijk al antioxidanten en heeft de neiging minder te verslechteren dan dewitte wijn.

Sulfieten in wijn: hoeveel?

Het label met de woorden "bevat sulfieten"Het waarschuwt je alleen voor een minimumwaarde, maar in werkelijkheid vertelt het je niet hoeveel sulfieten er in de wijn zitten die je koopt. Dus hoe doe je dat?

Met geen mogelijkheid. De EU legt geen aanwijzing op aan dedoseringmaar het regelt een maximaal te gebruiken bedrag. Volgens de EU-verordening moet een maximale limiet van 150 mg / l in acht worden genomenRode wijnenen 200 mg / l voor iWitte wijnen. Deze drempels worden verhoogd tot 200 mg / l voor izoete rode wijnenen 250 mg / l voor izoete witte wijnen.

En wat betreft debiologische wijnen? Ja, de communautaire verordening voorziet in maximumdrempels vansulfietenverlaagd als het gaat om biologische wijnen: 100 mg / l voor ibiologische rode wijnen en 150 mg / l voor iWitte wijnenen roséwijnen.

Wijnen van hoge kwaliteit bevatten in de regel minder sulfieten dan commerciële wijnen. De reden? De toegevoegde zwaveldioxide verandert het boeket van smaken en geuren die de wijn kenmerken.

Sulfieten in voedsel: hoe ze te herkennen

DEsulfietenhet zijn levensmiddelenadditieven en worden op het etiket aangegeven met specifieke codes. Hier zijn de chemicaliën die sulfieten bevatten die u op het etiket kunt vinden:

 • Zwaveldioxide, code E220;
 • Natriumsulfiet, code E221;
 • Natriumbisulfiet, code E222;
 • Natriummetabisulfiet, code E223;
 • Kaliummetabisulfiet, code E224;
 • Kaliumsulfiet, code E225;
 • Calciumsulfiet, code E226;
 • Calciumbisulfiet, code E227
 • Kaliumsulfietzuur, code E228

EENwijn met sulfietenin grote hoeveelheden kan het gemakkelijk migraine veroorzaken. DEsulfietenze kunnen hoesten, buikpijn, jeuk veroorzaken… zelfs bij mensen die niet allergisch zijn maar wel enige gevoeligheid vertonen.


Video: Goede wijn kiezen in de supermarkt. Gorts Wijnkwartier (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Tioboid

  Het spijt me, maar ik denk dat je een fout maakt. Ik kan mijn positie verdedigen. E -mail me op PM, we zullen het bespreken.

 2. Ishaq

  Het is het grappige antwoord

 3. Grafere

  Voordat u op zoek gaat naar een baan, ontdekt u de aanbevelingen van werknemers over hun werkgevers op onze website. En alleen dan beslissen om uw voorstel aan deze of die organisatie aan te bieden. Ontdek verschillende aanbevelingen en maak uw keuze.Schrijf een bericht