Energiebesparend

Freeijis, de groene koelkast

Freeijis, de groene koelkast


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Het leven in het noorden van Nigeria is bijzonder moeilijk, hier leven de gemeenschappen in een half verlaten plattelandsgebied en het grootste deel van de bevolking komt rond door middel van geassisteerde landbouw. Door het ontbreken van koelkastenis voedselbederf een groot probleem op afgelegen locaties zoals deze.

In 1990 bouwde Mohammed Bah Abba, om de levensomstandigheden van zijn volk in Nigeria, op zijn kosten te verbeteren, meer dan 10.000 vazen, echte groene koelkasten die geen enkele vorm van elektriciteit nodig hebben om te werken. Abba's werk werd bekroond door Rolex, het horlogefabrikant, dus Mohammed Bah Abba was een van de weinige ontvangers van de Rolex-prijs.

DE vazen ​​van Abba ze bestaan ​​uit twee terracotta containers, de een in de ander, gescheiden door een laag zand. Potten bedekt met een natte plek worden in een goed geventileerde ruimte geplaatst. Het water filtert naar het oppervlak van het buitenvat en verdampt snel in de droge woestijnlucht, dus het water dat in het vat aanwezig is en het voedsel dat het bevat, koel.

Volgens een soortgelijk thermodynamisch principe ontwierp Caterina Falleni, een Italiaanse onderzoeker, een groene koelkast gedoopt Freeijis. De groene koelkast van Caterina Falleni, heeft de kenmerken van een perfect koelapparaat voor het bewaren van groenten en fruit.

Freeijis, de moderne versie van de Abba vaas
Net als de Abba-vaas, de groene koelkast by Caterina Falleni bestaat uit twee containers; We zien een externe container in terracotta en een interne container in aluminium. Tussen de twee containers is er een holte die het water bevat dat bedoeld is om te verdampen.

De Abba vaas heeft op veel gebieden als inspiratiebron gediend. Bestaan druppelkoelers die met succes gebruik maken van hetzelfde principe, dit zijn goedkope airconditioners die een continu druppelend water zien dat een rieten dak of ander poreus materiaal nat maakt. Als de lucht door het vochtige materiaal gaat, koelt het af en dat is alles.Video: Koelkast ijs- u0026 condensvorming. Beko (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Abdul-Ghaffar

  Sorry voor het bemoeien met ... maar dit onderwerp staat heel dicht bij mij. Ik kan helpen met het antwoord. Schrijf naar PM.

 2. Eldon

  Toegegeven, een geweldig bericht

 3. Garner

  Nieuwsgierig maar niet duidelijk

 4. Yozshum

  Ik heb dat niet gehoordSchrijf een bericht